Under jul och nyår var vi hemma i Sverige en vända. Trevligt och härligt att träffa familj och vänner.
Vi fick mycket gjort, huskontraktet påskrivet och klart! 🙂 Mer om det längre fram.
Galna skratt hos familjen Larsson.
En ridtur i skogen och skoteråkning hos familjen Morberg – Ericson. Supermysigt, måste fortsätta rida i Ungern nu.
Språk och dialektlära hos familjen Karlberg – Andersson.
Skrattig middag hos familjen Pettersen.
Ja det har varit riktigt skönt att få komma hem en sväng 🙂

Vår väg tillbaka mot Ungern gjorde vi lite annorlunda. Vi tog båten från Nynäshamn till Gdansk. Ingen jättespännande båt men något annorlunda än Kiel färjan.

Första natten sov vi i Warszawa. En grå stor stad. Det byggdes överallt och jag kan tänka mig att det blir riktigt fint när allt är klart.

Nästa stopp blev den lilla byn Oświęcim. Anledningen till att vi checkade in här är vad detta blogginlägg skall handla om – Auschwitz-Birkenau!

20130110-092423.jpg
1939 angreps Polen av det nazistiska Tyskland. Nazisterna arresterade tusentals polacker och behövde en plats för inkvartering av 10 000 polska politiska fångar. 1940 grundade de koncentrationsläger KL Auschwitz. Så småningom började nya grupper av fångar från det hela ockuperade Europa att anlända till lägret: judar, zigenare, sovjetiska krigsfångar, jehovas vittnen, med flera. KL Auschwitz med sina nya gaskamrar blev också centrum för utrotningen av alla europeiska judar och zigenare. Åren 1940-1945 mördades i denna dödsfabrik ca 1,5 miljoner människor. KL Auschwitz-Birkenau är världens största begravningsplats.

20130110-092559.jpg
KZ Auschwitz kan sägas ha två perioder:
Från 1940 till sommaren 1942. Under denna tid var Auschwitz framför allt ett koncentrations- och arbetsläger för polacker, sovjetiska krigsfångar och judar. Ingen storskaligt systematiskt mördande pågick; fångar avled av svält, hårt arbete, vid dödsskjutningar och av injektioner. Lägerfångarna användes som arbetskraft vid byggprojekt, industrier och jordbruk knutna till lägret.

Från sommaren 1942 till och med 1944. Lägret blir nu även ett förintelseläger för utrotandet av Europas judar. Lägrets olika delar får specialiserade funktioner som 1943 organiseras i tre enheter:
Auschwitz I, det ursprungliga koncentrationslägret; platsen fungerade som ett administrativt centrum för hela komplexet; byggnaderna var tidigare kaserner för den polska armén och tusentals polska intellektuella och sovjetiska krigsfångar mördades här.

Auschwitz II, omfattande Birkenau och satellitläger med jordbruk. Detta läger var förintelselägret där gaskamrar och krematorier installerades och det systematiska mördandet av judar utförs. Auschwitz II var även lägret där ”reservarbetskraft” hölls internerad. Här mördades större delen av de cirka en miljon judar, 74 000 polacker och 20 000 romer som dog i Auschwitz.

20130110-092943.jpg
I augusti och september 1941 gjordes de första experimenten med gas – flera tåglaster med sovjetiska krigsfångar avrättades med Zyklon B-gas i huvudlägret i Auschwitz. Några månader senare, i början av 1942, börjar man använda två provisoriska gaskamrar i Birkenau med kapacitet för cirka tusen personer. Offrens kroppar kastades i massgravar som sedan brändes. På våren 1943 ersätts de provisoriska gaskamrarna med fyra nybyggda gaskamrar med förbränningsugnar (krematorier). Dessa hade en kapacitet på 4 416 personer per dygn enligt officiella källor. Kapaciteten kunde ökas till 8 000 per dygn genom att kremeringstiden förkortades. Från och med 1942 mördades de flesta av lägrets offer genom gasning.

20130110-093152.jpg
Min första kontakt med denna hemska förintelse hände i skolåldern. Vi fick besök av Ferenc Göndör, en av få överlevare från Auschwitz-Birkenau. Göndör fick vid ankomsten till ett koncentrationsläger fångnumret A-6171 intatuerat på armen.
Göndör föddes i östra Ungern och var av judisk härkomst. Modern och systern dog i koncentrationsläger under andra världskriget. Hans far drev en läkarklinik i Újfehértó och dog av sjukdom innan deportationen till förintelselägren hann äga rum. Som 16-åring hamnade Göndör själv i koncentrationslägret Auschwitz. Han återvände till Ungern efter kriget men flydde 1949 till Sverige och blev svensk medborgare 1959. Göndör höll många föredrag på skolor runt om i Sverige, där han berättade om sina erfarenheter från Auschwitz. Han informerade om förintelsen och varnade för en upprepning av historien. Dessutom gav han ut två böcker om sina erfarenheter från den nationalsocialistiska tiden. Hans budskap var att om man ska kunna bekämpa morgondagens ondska måste man känna till gårdagens. Man ska respektera sin medmänniska såsom man själv vill bli respekterad.
Ett fruktansvärt museum men ett besök man måste göra någon gång i sitt liv.

20130110-094138.jpg