Idag, denna dimmiga onsdag for vi till en ytterst liten pittoresk by inte långt ifrån Papa.
Här skulle knådas, kladdas och skapas… Jag hade otroligt stora förväntningar på mig själv, och trots att jag förstår att det är svårt och knepigt har jag lika stora förväntningar efter denna 3 timmars nybörjardag, jag skall minsann göra stora perfekta saker… Kanske måste jag landa lite i detta skapande;)

20121024-133620.jpg
Så vad är då krukmakeri, denna enkla konstform som jag förmodligen kommer att förstå inte är så enkel…
Krukmakeri är tillverkning av krukor och andra föremål av lera, samt den verkstad som detta görs på lera. En person som arbetar med krukmakeri kallas för krukmakare. Krukmakaren drejar krukor, fat och andra föremål på en drejskiva. Efter torkning bränns leran och bildar ett nytt material: keramik, efter grekiskan keramos, som betyder bränd lera. Keramik kan bland annat delas in i lergods och stengods, där den huvudsakliga skillnaden är temperaturen. Lergods bränns vid runt 1 000°C och stengods vid runt 1 250°C.

20121024-133936.jpg
Drejning är en teknik där lera formas till runda föremål såsom vaser, krukor, muggar, skålar och tallrikar. En lerklump placeras på en drejskiva som försätts i rotation. Genom att trycka med händer och fingrar i den mjuka, roterande leran formas kompakta eller ihåliga former.

20121024-134634.jpg
Nästa vecka skall vi åka tillbaka och måla våra fantastiska hantverk!! Blir förmodligen lika många skratt och lerregn även den gången. Om någon har önskningar om diverse ting kan detta ordnas, bara hör av er så skall vi dreja ihop det!
Hoppas ni har en skön dag!

20121024-135604.jpg