En tur till Prag! Torsdag till söndag i perfekt väder 🙂

Prag ligger relativt centralt i Tjeckien, och är med sina 1,2 miljoner invånare landets största stad. Det är den stad i Centraleuropa som är populärast bland svenska turister, som lockas såväl av stadens charm som den prisvärda shoppingen och den goda ölen.

Stadskärnan är liten och kompakt, och man kan lätt ta sig runt i staden, till fots, med tunnelbana och med spårvagn och bussar. Gamla stan är ett måste med den berömda Karlsbron i centrum. Arkitekturen i staden är enormt varierande, med byggnader i allt från jugenstil till barock.

20120910-233749.jpg
Efter mer än fyra timmars körande på bumpig betongväg från Papa checkade vi in oss på hotell Christie. Kom fram ganska sent på kvällen och missade dessvärre gänget denna kväll.

20120910-234026.jpg
Morgonen kom och nu bar det av mot en härlig stadsvandring med en svensktalande guide. En riktigt bra och intressant tur där man lärde sig en hel del. En god tjeckisk lunch och öl avnjöts på Klášterní pivovar Strahov. En tur i ölbryggeriet vart det också som man dessutom fick med sig en shoppingpåse från, köpte en väldigt stor öl…

20120910-234452.jpg
Fredagsmys i all ära men denna fredag blev det inte tacos… Nej utan den tjeckiska motsvarigheten Kolena eller på ren svenska KNÄSKÅL! Givetvis provade jag denna upplevelse som serverades på ett något barbariskt sätt och mitt betyg blev inte jättehögt. Hade så svårt att få bort bilden på ledvätska och annat gott i mitt huvud…

20120910-234852.jpg
Lördag=shopping 😀
Vi promenerade runt mest i gamla stan och judekvarteren. De absolut främsta landmärkena i staden är den vackra Karlsbron och Klocktornet. Karlsbron är verkligen levande, med musiker och konstnärer över hela broområdet och en samlingspunkt i staden. Det är också ett av de äldsta monumenten i staden, och byggdes år 1357. Över hela brospannet finns mängder med statyer.
Det Astrologiska Klocktornet är från 1500-talet och finns vid ett torg i Gamla Stan. Även det har blivit ett viktigt landmärke för stadens medborgare och en intressant sevärdhet för turister.

20120911-000446.jpg
Vi har gjort massor med skoj och träffat goa vänner från Sverige i denna historiska och mysiga stad. Hoppas inte det dröjer allt för länge tills nästa gång vi alla ses igen.

Sbohem. Uvidíme brzy opět!